Inge Jongens

Kunst

 
 

Na mijn Gymnasium heb ik rechten gestudeerd in Utrecht. Door een verhuizing naar Schotland heb ik slechts enkele jaren als jurist gewerkt. Met vier zonen als handenbinderij heb ik vele jaren een bloembinderij aan huis gehad, eerst in Den Haag, later in Baarn, voor hotels, bedrijven, musea, huwelijken, etc. Nadat onze zonen ons rommelige pand verlieten, heb ik ook een baan buitenshuis gezocht en werk nu sinds vijf jaar parttime als gerechtssecretaris bij de rechtbank. Mijn bloemenatelier is een schitterende schilders werkplek geworden.

Met het schilderen ben ik vijftien jaar geleden begonnen. Op de Gooische Academie heb ik van vele verschillende kunstenaars les gehad. En dat schilderen is het lekkerste dat er is. Hoewel ik meestal vrij veel mensen nodig heb om lief en leed te delen, vind ik een enorme rust en voldoening in het schilderen. Ik heb zelf het idee dat mijn werk nog niet een speciale herkenning bij mensen teweeg brengt, maar men denkt daar anders over. Blijkbaar heb ik in al die jaren toch een bepaalde stijl ontwikkeld. Ik schilder heel veel verschillende onderwerpen, maar de stijl is figuratief met een beetje abstract. Ik schilder en smeer met acryl en krijt op linnen doek, op panelen, op oude kastdeurtjes, stukken ijzer, met inkt en acryl op gewoon gekleurd papier. Ik laat mij inspireren door zaken waar ik in het dagelijks leven tegen aan loop, zoals dansers na een genoten balletuitvoering, een verlaten museum met nog ergens een alleen-hondje, interieurs, koppen, naakten, een straatje in Italië, een stilleven, een vrouw met kind in bad, nou ja kijk maar.

Inmiddels heb ik meer dan honderd schilderijen verkocht en vandaar dat een van mijn zonen mij heeft aangespoord om nu toch eindelijk maar eens een website te maken...

Door het schilderen heb ik geleerd dat je gewoon moet dóen, dat je niet moet blijven dromen over dat je iets later nog wel eens zal aanpakken, door te doen, kan jij zelf meteen iets tot stand brengen wat echt uit je diepste ‘ik’ naar voren komt. Daarom spreekt de volgende frase mij zo aan: Je vous souhaite des rêves a non plus finir et la force d’en réaliser guelques- uns (ik geloof dat die van Sartre is).

     

Inge Jongens - Manders

 

Inge Jongens - Manders